Persoane interesate

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 10 octombrie 2007

RETETE DE SOSURI

SOSURI

MUJDEI DE USTUROI

Sos de usturoi cu flori de busuioc

Este o varianta a mujdeiului clasic, preparate din peste sau pentru pui. Avem nevoie de: 1 capatana de usturoi, doua linguri de ulei de masline, flori de busuioc uscate (sau busuioc maruntit, la plic, sare, o ceasca de apa
Se curata usturoiul si cateii se zdrobesc intr-un castron impreuna cu sarea si busuiocul. Se adauga uleiul de masline si se amesteca bine, pana ce amestecul devine o pasta. Se adauga incet apa, amestecand. Sosul are un gust usor usor dulceag datorita busuiocului, fiind in acelasi timp puternic aromat.

PENTRU GRATAR;

La gratar faceam un sos de usturoi cu rosii, pe care le coceam un pic pe gratar ca sa ia gust mai bun, le decojeam si le taiam cubulete mici sau le tocam si le adaugam la mujdeiul de usturoi facut cu sare si ulei.


Pentru gratar mai merge si aceasta CREMA DE USTUROI.
O faci asa;
pisezi usturoiul, il freci cu putin ulei si sare pana devine cremos, adaugi o lingura, doua de smantana si iaurt cat cuprinde (de preferinta unul mai gras).



O alta reteta cu usturoi care nu face rau la ficat e aceasta;

Usturoiul pisat se freaca cu sare si otet si apoi, se adauga ulei ca la maioneza.Alt mujdei se face din usturoi pisat cu putina sare ,la care se adauga marar taiat marunt si apa pt.a-l inmulti.

SOS DELICIOS PT.SALATE,FRIPTURI


Ingrediente:ou, ulei,lamiie, smantana, sos de rosii.

MOD DE PREPARARE;

Din galbenusuri, sare, ulei, lamaie, se face o maioneza nu prea grasa care se amesteca pana la omogenizare cu smantana(de preferat cea degresata), sosul de rosii si cu albusul de la oul fiert.
MOD DE SERVIRE;RECE

UN ALTFEL DE SOS PT.FRIPTURI,SALATE;


SOS CU SMANTANA;

INGREDIENTE;

smantana, ou, ulei, mustar, supa de carne, bulion, zeama de lamaie.

MOD DE PREPARARE;

Se face o maioneza nu foarte grasa din galbenus de ou, ulei, mustar, sare, zeama de lamaie.Se amesteca si smantana (de preferat smantana degresata) si bulionul(o lingurita]- sau suc de rosii, [2 linguri) pina la omogenizare.
MOD DE SERVIRE;

Se serveste rece la fripturi, salate

SOS GORGONZOLA;


Iata unul dintre sosurile folosite in bucataria italiana , de fapt printre cele mai celebre fiind acest sos gorgonzola. Pentru prepararea avem nevoie de branza gorgonzola si de ceva atentie , pentru a evita innegrirea untului si lipirea de tigaie a branzei.Focul lasat la foc mic.
Putem servi sos gorgonzola la paste sau preparate de legume si carne.
Ingrediente ;
100 g branza gorgonzola 100 g smantana 20 g unt sare si piper dupa gust Mod de preparare Se taie cubulete gorgonmzola; Intr-o tigaie la foc mic se topeste untul, se adauga gorgonzola, se amesteca si se subtiaza cu smantana; Se adauga sarea si piperul, se serveste turnat pe preparat sau pus in sosiera.





SOS REMOULADE PT.FRIPTURI;


iaurt
mustar
ulei masline
usturoi
masline fara samburi
sare,piper
Se amesteca f bine.

SOS DE ROSII PT.SPAGHETTI;

o conserva mare de rosii
2 cepe mari
cativa catei de usturoi
1 lgta busuioc
1 lgta cimbru
150 g iaurt 0%
Ceapa si usturoiul tocate se pun in blender cu putina apa.Pasta obtinuta se pune intr-o tigaie la foc mic pana se evapora apa.Se amesteca cu rosiile pasate,condimentele si iaurtul.
Se lasa pe foc 30 min.se poate si fara iaurt.

MAIONEZA DIETETICA;


1 galbenus crud
1lgta mustar
2 lg ulei masline
zeama de lamaie
1 cana iaurt
1 lg smantana slaba
putina apa minerala
se prepara ca o maioneza obisnuita dar datorita celorlalte ingrediente se reduce uleiul cu 80%

SOS TZATZIKI PT.LEGUME SAU SPAGHETTI;

Este un sos grecesc pe baza de iaurt.
INGREDIENTE;
iaurt degresat
castravete ras si scurs
sare,piper
masline fara samburi
usturoi pisat.
ulei de masline
sare,piper

Mod de preparare;

Se amesteca toate in robot si se toarna ulei cate putin ,la fel ca la maioneza.
Se poate pastra la rece in frigider in recipiente bine inchise.

Acest sos daca il serviti cu spaghetii sau orez integral,adaugati iaurt de pana in 0,5 %MG.si fara ulei.


SOS PT.CARNURI;

iaurt
usturoi tocat
boia iute
telemea rasa
patrunjel

sau

iaurt
pasta de tomate
ardei iute

sau

iaurt
mustar

SOS CALD PT.SALATE;

1 ceapa
1 lgta mustar
1 lgta faina soia
2 lg otet
1/2 cana apa
Se incinge uleiul,se caleste ceapa tocata,se adauga mustarul,faina,otetul si apa.se fierbe pana se ingroasa.se adauga fierbinte peste salate.


SOS AJOULI PT.SALATE,CAARNE;

1ou
2 catei usturoi
un praf sare
1-2 lgte otet
ulei
Oul sarea si usturoiul se bat bine.se adauga uleiul ca la maioneza.La sfarsit_otetul.

SOS FETA;


branza feta
4-5 lg iaurt
1 lg ulei
1 catel usturoi
1lgta zeama de lamaie
piper
se amesteca toate.


SOS PT.LEGUME FIERTE;

iaurt sau maioneza
smantana
ceapa
usturoi
mara
patrunjel
sare,piper
Se amesteca bine,se toarna peste legumele calde.

MAIONEZA DIETETICA CU FAINA;

1lg ulei
1lg faina de soia
1 galbenus
200 ml apa
sare
zeama de lamaie
Se face un sos alb,se raceste,se incorporeaza galbenusul,se pune uleiul si zeama de la maie ca la maioneza obisnuita.



_________________

GALUSTI CU PRUNE ''hungryeyes''




Imi pare rau ca nu stiu cantitatile exacte, azi am facut mai mult de proba)

-naut fiert bine(cam 2 cani CRED) si facut piure
-parti egale de faina integrala si taratze (cam 3 linguri fiecare)
- o lingura gluten
- 1 ou
- o lingura de ulei de floarea soarelui presat la rece ( poate fi si alt ulei dar asta-mi place mie mult)
- pesmet( facut din felii Wassa date pe masina dar poate fi facut si din paine integrala 50 %integrala- 50 % taratze, uscata in cuptor si apoi data pe masina de tocat/rasnita)+ 2 linguri fructoza si ulei de floarea soarelui presat la rece putin incalzit

Nautul se fierbe bine, se face pasta, se aduga uleiul, apoi oul si faina+taratze+gluten si se amesteca toate bine. Apoi cu lingura luam din aceasta compozitie si facem patratele in mijlocul carora punem cate o pruna intreaga. Le impaturam bine si apoi le punem sa fiarba 15-20 min in apa cu putina sare. Dupa ce se fierb, le dam prin pesmet+ulei+fructoza. Am mancat ca o purcica pt ca sunt tareeeee bune ...na, si sa mai zica cineva ca nu se mananca bine cu Monti