Persoane interesate

Totalul afișărilor de pagină

luni, 8 octombrie 2007

TABEL CU IG.

Gelatina 0
Salate verzi 10
Vinete, dovlecei 10
Varza, broccoli, praz 10
Rosii, ardei 10
Ceapa, usturoi 10
Varza murata 15
Lapte prins, iaurt 15
Alune de pamant 15
suc de legume proaspat facut 15
ciuperci, sparanghel 15
Fasole soia din conserva 15
Lamai 15
Caise proaspete 20
Avocado 20
Alune de pamant, uscate, sarate 20
Fructoza, sirop de agave 20
Branza vaci 1,5% 20
Tarate de orez 20
Rosii uscate 20
Germeni de soia 20
Fasole boabe proaspata (din pastaie) 22
Linte verde 22
Marmelada fara zahar 22
Nuci, migdale 22
Ciocolata 70% 22
Mazare uscata 22
Fasole bruna uscata 24
Orz boabe neprelucrat 25
Grapefruit,cirese, prune 25
Linte rosie 25
Fasole kidney (rosie) 29
Cereale All-Bran 30
Amaranth 30
Mere, piersici, Nectarine 30
Paste sticla (glas noodles, Glasnudeln) din fasole Mungo 30
Pastai (fasole verde) 30
Naut 30
Fasole Lima 30
Lapte degresat 30
Morcov crud, ridichi 30
Fasole alba uscata 30
Lapte de soia 31
Iaurt 1,5% cu fructe (fara zahar) 34
Caise si smochine uscate 35
Anghinare 35
Hrean 35
Portocale, pere 35
Quinoa, secara 35
Lapte si iaurt 3,5% 35
Orez salbatic 35
Orz 36
Fasole mungo verde 38
Supa de rosii 38
Fasole pestrita uscata 39
Paine 100% integrala, tipul 2000 (faina macinata mare) 40
Smochine proaspete 40
Linte conserva 40
Inghetata cu alginate 40
Mazare proaspata 40
Suc de fructe proaspat 40
Banane de gatit verzi 40
Fulgi de ovaz 40
Paine integrala din secara 40
Bulion 40
Fulgi cereale neprelucrati 40
Vollkornmehl 40
Paste din faina integrala fierte al dente 40
Struguri 40
Naut conserva 41
Grau boabe 41
Tarate 42
Inghetata din fructe (fara zahar) 45
Suc morcovi proaspat 45
Kleiebrot, Schrotbrot 45
Spaghetti al dente 45
Pere conserva (fara zahar) 46
Laktose 46
Fasole romana 46
Piersici conserva (fara zahar) 47
Ananassaft 48
Baked Beans, conserva 48
Suc de Grapefruit 48
Porridge de ovaz 49
Faina de hrisca 50
Mazare conserva 50
Orz prelucrat 50
Paine din faina integrala tipul 1500 50
Gris integral 50
Orez Basmati, orez brun, neprelucrat 50
Kiwi, 50
Linte verde conserva 52
Fasole Kidney rosie, conserva 52
Ciocolata 52
Stiulete porumb 54
Grau boabe 54
Hrisca 55
Cocktail de fructe 55
Biscuiti din ovaz 55
Honey Smacks (Kellog's) 55
Biscuiti cu unt 55
Spaghetti fierte moi 55
Paste din faina alba 55
Müsli 56
Stafide din struguri Sultana 56
Kartoffel, neue 57
Mango, Papaya 58
Orez cu bobul lung 60
Inghetata 61
Muffins 62
Sirop din cereale 62
Pizza Margherita cu branza 63
Mars Twix (caramel) 63
Baston cu musli sau cereale 63
Butterteigkuchen 64
Faina de ovaz 64
Mars Riegel 64
Sfecla rosie 64
Banane, stafide normale 65
Couscous 65
Paine din ovaz sau gris 65
Pepene galben 65
Dulceata, jeleu 65
Paine intermediara 65
Prajitura cu fructe 65
Suc de portocale din concentrat 65
Cartofi fierti in coaja 65
Paine secara 65
Gris 65
Ananas 66
Nutri-grain 66
Taco shells 68
Cola, Limonada, Fanta 70
Cereale si fulgi din cereale cu zahar 70
Gnocchi 70
Ciocolata cu alune 70
Cartofi fierti 70
Faina porumb, mamaliga, boabe de porumb 70
Maizena 70
Ravioli 70
Orez alb, budinca de orez 70
Zaharoza 70
Baston ciocolata 70
Croissant 70
Ciocolata cu lapte 70
Paine alba, bagheta, toast 70
Mei 71
Copturi din aluaturi cu drojdie 72
Chifle 73
Piure cartofi 73
Dovleac 75
Pepene verde 75
Fulgi de porumb 75
Patrunjel radacina 75
Doughnut 76
Fulgi de cocos 77
Inghetata cu napolitana 80
Frühstückskekse, Vanillewaffeln 80
Ketchup 80
Cracker 80
Martipan 80
Cartofi facuti la cuptrul cu microunde 82
Rice Krispies 82
Fulgi de cartofi 83
Covrigi 85
Cornflakes 85
Bobi fierti 85
Chifla de hamburgheri 85
Orez instant 85
Morcovi fierti 85
Faina alba 85
Floricele de porumb 85
Potato, baked 85
Puffed rice 85
Saratele 85
Gatorade (Orange) 89
Suc de fructe cu zahar 90
Miere <90
Chips cartofi 90
Piure de cartofi din fulgi 90
Cartofi prajiti 95
Amidon din malt 95
Maltodextrin 95
Amidon modificat 95
Amidon din cartofi, french fries 95
Faina de orez 95
Curmale uscate 99
Glucoza 100
Zahar din struguri 100
Biscuiti cu crema 101
Tablete de glucoza 102
Maltoza* (bere) 110
Morcovi (gatiti)* 85
Telina (gatita)* 85
Pastarnac* 85 85
Gulie (gatita)* 85
Dovleacul* 75
Pepene rosu* 75
Sfecla (gatita)* 65
Pepene galben* 60

- Alimentele cu GI sub 35 inclusiv pot fi combinate cu lipide

-Alimentele cu GI 35-55 nu pot fi combinate cu lipide. Pot fi mancate singure sau cu fibre cu GI mic sau combinate intre ele, glucide cu glucide.

- Alimentele cu GI peste 55 sunt interzise in faza I, cea de slabire.

Produsele cu * se pot consuma. In cartile ulterioare revine asupra lor si spune ca sunt necesare organismului si se pot consum cu moderatie.


_________________

SUPA-CREMA DE CONOPIDA ''a la mico''




O conopida potrivita, o ceapa, un morcov, un patrunjel, un pastarnac, o bucata de telina se curata, spala si se pun in apa rece cat sa le acopere (eu am avut niste zeama de vitel degresata) cu putina sare, taiate bucati maricele.
Dupa ce s-au inmuiat bine, se strecoara si se mixeaza rezultand un piureu.
Se subtiaza cu zeama in care au fiert legumele, se mai fierbe 5 minute.
Dupa ce s-a stins focul, se bat 2-3 galbenusuri cu un iaurt degresat (sau cine vrea, smantana) intr-un castron si se toarna cate putina supa fierbinte peste, amestecand, apoi acest amestec se toarna peste supa.
Se poate adauga un cubulet de unt, piper, patrunjel.

CHEC CU IAURT SI COACAZE ''a la mico''






CHEC CU IAURT SI COACAZE

Ingrediente (1 cana=250ml.):
- 1 cana iaurt (eu am pus 0,1 grasimi, dar merge si normal)
- 1 cana fructoza (mi-a iesit cam dulce, deci puteti scoate o lingura)
- 3 cani faina (1si1/4 cana faina integrala de grau, 1 cana tarata de grau, 3/4 cana faina de gluten)
- 1/2 cana ulei
- 3 oua
- 1 pachetel praf de copt dr. oetker amestecat in faina
- coaja rasa de lamiae
- o mana de coacaze uscate
Preparare:
- se pun toate ingredientele in mixer si se amesteca 2 minute
- se pune pasta intr-o forma unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt daca nu e din teflon
- se coace la foc mic 50 minute
_________________

RETETE MURATURI --''doi_4friends'

Pentru amatoare, dau reteta mea de gogosari in otet:
2,5 kg gogosari (2 kg curatati)
400 ml otet
800 ml apa
150 gr fructoza
1 lingura sare
1 fruza telina
1-2 frunze dafin
20 boabe piper
hrean

Toate ingredientele se amesteca intr0o oala pina la fierbere, cand se pun gogosarii taiati, cand dau in clocot se fierb 1-2 minute cu capacul pe oala, dupa care se aseaza in borcane fara sa se apese. Se aseaza hreanul deasupra in cruce, se toarna sucul si se leaga. Se pun in camara la intuneric.

Castraveti in saramura

10 kg castraveti
1 leg marar uscat 1 leg cimbru
1 frunza telina
3 frunze dafin
30 bobe piper + piper macinat
hrean, usturoi
sare grunjoasa
Castravetii se pun in prealabil in apa rece putin sarata (10 g sare la 1 l apa) ca sa-i cuprinda bine, unde se tin 3-4 ore.
Apa pentru saramura se calculeaza sa fie cca 1/2 din capacitatea borcanelor. Deci la 10 kg castraveti, eu am pus 7 litri apa. La un litu apa se pun 20-25 g sare (1 lingura plina). Se fierbe cu mirodeniile 5 minute, apoi se stinge focul se se lasa 5-6 min. sa se domoleasca.
Castravetii se aseaza frumos in borcane si se toarna deasupra compozitia fierbinte.
Unele persoane fierb din nou saramura dupa 48 ore, spaland castravetii din borcane cu apa rece...

Salata de iarna
am folosit cum mai ziceam 1 kg morcovi, 1 kg gogonele, 1 kg capia+ardei gras, 1 kg gogosari, 1 kg ceapa.
Pe toate le-am maruntit cu robotul, apoi le-am fiert
cateva minute intr-o combinatie de 1 cana otet, 2 cani apa, 1 cana fructoza (am mai pus ulterior inca 2 linguri), 2 sau 3 linguri sare grunjoasa.
Dupa care am amestecat totul cu 1 borcan si 1/2 de mustar masggi (are zahar dar nu are ulei vegetal, agenti de ingrosare etc), si pana intr-0 juma de litru de ulei.
Sa vedem ce iese!
_________________






GOGOGARI IN OTET;


Mod de preparare;

Se pun 3 l lichid (1 l otet si 2 l apa cu 1/2 kg fructoza si 30 g sare pentru fiecare litru de lichid, o frunza de telina, o frunza de dafin, cateva boabe de piper si hrean) intr-o cratita de 6-7 l. Cand incepe sa clocoteasca se pune un rand de gogosari taiati felii, se acopera cu capacul 1 - 2 minute pana incep sa-si schimbe culoarea, apoi se scot repede cu o strecuratoare si se pun intr-o oala cu capac. Se pune alt rand de gogosari si se oparesc la fel pana se termina toti. Cand toti sunt gata se aseaza in borcane de 1/2 - 1 l. Deasupra gogosarilor se pune in cruce 2 - 3 felii de hrean si 1 - 2 lingurite boabe de mustar. Otetul in care au fost opariti se lasa sa se raceasca, apoi se toarna peste ei in mod egal. Se leaga cu celofan dublu si se pun in camara.

------------------------------------------------------------------------------

CASTRAVETI IN SARAMURA; ''jenyk''
-castraveti mici si subtirei,sare,piper[boabe],semi
nte de mustar,hrean,frunze de visin,frunze de telina,cracute de marar uscate,cativa catei de usturoi.

MOD DE PREPARARE;

Se aleg castravetii, se spala si se taie cate putin din ambele capete. Se pune apa la fiert[fara sare] si cand a dat intr-un clocot, se toarna peste castraveciorii lasati intr-un vas ,asteptand sa se raceasca apa .Aceasta operatiune se repeta pt.a iesi amareala din castraveciori si pt.a avea un gust mai bun!
Procesul final e ca, se pune din nou apa la fiert ,de data aceasta cu sare [o lingura de sare la 1l.de apa]si condimente;piper boabe,foaie de dafin,boabe de mustar,frunze de visin.Se lasa sa se raceasca saramura peste care se toarna peste castravetii aranjati in borcan. Printre ei ,puteti pune tije de hrean,felii de usturoi,iar deasupra lor,frunzele de telina,hrean si cracutele de marar si utine boabe de mustar.
Se infileteaza borcanul sau se leaga dupa ce se pune celofan.


CASTRAVETI IN OTET;

Mod de preparare;
Castravetii in otet cu cat sunt mai mici cu atat mai bine. Lichidul se prepara din 2 parti apa cu o parte otet de 9 grade, 40 g sare pentru 1 l lichid, fructoza dupa gust, cimbru, foi de dafin, marar, frunza de telina. Toate se fierb 5 minute si se mai lasa cateva minute sa se raceasca. Deasupra castravetilor se pun 2 - 3 bucati subtiri de hrean, apoi se toarna compozitia. Borcanele se leaga si se pun in camara.

CASTRAVETI IN SARAMURA;

MOD DE PREPARARE;

Se aleg castravetii, se spala si se aseaza in borcane cat mai bine inghesuiti. Deasupra se pun 3 - 4 felii de hrean. Peste ei se toarna o saramura formata din apa fiarta cu cimbru, marar, foaie de dafin, boabe de piper, frunze de visin, frunze de telina, usturoi si pentru fiecare litru de lichid 40 g sare. Se lasa sa dea cateva clocote, apoi se toarna fierbinte peste castraveti. A doua zi se tine cu mana la gura borcanul si se desarta saramura in alt vas ca sa se piarda din gazele formate, apoi se mai completeaza saramura daca a scazut, se leaga cu celofan dublu si se pun in camara. Dupa o saptamana se agita de 2-3 ori rapid, apoi se pun la loc in camara si se lasa sa se limpezeasca. Dupa 10 zile se pot consuma.

GOGONELE IN SARAMURA;

MOD DE PREPARARE;

Gogonelele se pun in borcane impreuna cu felii de telina, morcov, buchetele de conopida, felii de varza alba si rosie. Deasupra se pun 3-4 felii de hrean. Peste ei se toarna saramura fierbinte formata din apa fiarta cu cimbru, marar, foaie de dafin, boabe de piper, frunze de visin, frunze de telina, usturoi si pentru fiecare litru de lichid 40 g sare. Se leaga a doua zi si de pun la camara.

VARZA ALBA SAU ROSIE MURATA;

MOD DE PREPARARE;

Varza se taie fideluta si se pune intr-un lighean mare. Se curata cativa morcovi, se dau pe razatoarea mare si se pun peste varza. Se adauga foi de dafin, boabe de piper si chimen. Peste toate se presara sare dupa gust. Se amesteca toate ingredientele pana se lasa putina zeama, apoi se pun in borcane cu cateva bucati de hrean. Apoi se face o saramura (la 1 litru apa se pune o lingura rasa de sare) si se toarna peste varza din borcan. Se lasa sa fermenteze. Dupa ce a fermentat se mai adauga putina saramura si se pune in camara.

CIUPERCI MARINATE;

INGREDEIENTE;

2 kg ciuperci, 2 dl untdelemn, 1 lamaie, 20 boabe piper, 2 foi de dafin, sare;

MOD DE PREPARARE;

Ciupercile mari se taie felii mai groase, apoi se pun in cratita cu untdelemnul, o lingurita de sare, foile de dafin si zeama de la o lamaie, boabele de piper. Se fierb acoperite la foc mic, circa 15-20 de minute. Se potriveste de sare si acru dupa gust. Se pun in borcane mici. Se leaga cu celofan dublu si se fierb o ora in baie de apa. Se servesc ca aperitiv.

GOGONELE ASORTATE;

INGREDIENTE;

5 kg gogonele, 2-3 ardei roşii, rădăcină de hrean,1 conopidă,1 lingura piper,5-6 foi de dafin,1 lingură de sare pentru murături/litru de apă fiartă, usturoi, frunză de ţelină, mărar uscat, frunze de dud.
MOD DE PREPARARE;

Se pun în starturi un rând de gogonele, unul de celelalte legume şi condimente până se umple borcanul. Apoi se pune apa la fiert cu sare (câte o lingură de sare/pt fiecare litru de apă) şi când clocoteşte se pune peste murături, până când se umple borcanul Se capsează, se răceşte lent şi se pune apoi la loc întunecos ţi rece.

VARZA ACRA ORIENTALA;

Ingrediente;

Cateva verze mici, piper măcinat, căţei de usturoi pisaţi, ghimbir, sare grunjoasă.

MOD DE PREPARARE;

Se aleg cîteva verze mici, se taie în bucăţi de cîţiva centimetri şi se despart frunzele. Se aşează straturi într-un borcan mare, peste fiecare strat adăugînd piper măcinat, căţei de usturoi pisaţi, ghimbir şi sare grunjoasă. Se umple borcanul cu apă şi se lasă 4-6 zile la temperatura camerei. Se serveşte rece, sub formă de salată cu ulei de măsline.
Timp de preparare 20 minute

STRUGURI MARINATI;

INGREDIENTE;

1 kg de struguri cu boabe mari şi pieliţă, 1 pahar oţet de 9 grade, 2 pahare apă, 3/4 pahar zahăr, 5-6 cuişoare, scorţişoară, 1 linguriţă de sare.

METODA DE PREPARARE;

Speli bine strugurii şi separi boabele lovite sau pătate (cu un forfecuţa) îi aşezi în borcan cu tot cu ciorchine. Fierbi câteva clocote oţetul, apa şi cu celelalte ingrediente, apoi torni soluţia fierbinte peste strugurii din borcan (pui sub borcan 2 lame de cuţit semn de cruce). Închizi borcanele cu capace sau le legi bine cu celofan, le răceşti învelite şi le pui, apoi, la rece.

MURATURI TURCESTI;

INGREDIENTE;

Gogonele verzi, morcovi, telina, ceapa, gogosari, varza alba, conopida, boabe de mustar, boabe de piper, sare, otet, miere de albine.

METODA DE PREPARARE;

Se curata gogonelele de saminta si apoi se taie cubulete mici. Morcovii, ceapa si telina se taie pe lung apoi se taie rondele. Varza se toaca marunt fara a fi frecata cu sare. Conopida se rupe in bucati mai mici. Intr-un vas se fierb impreuna otet (1 l la 2 l de apa) cu sare, miere de albine (depinde de cit de dulce vreti sa fie compozitia), boabele de piper, mustar, foile de dafin. Intr-un borcan de 800 g se pun in ordine aleatorie toate legumele, taiate in prealabil si varza tocata. Dupa ce a fiert compozitia mai inainte amintita, se toarna peste legumele din borcan sa le oparim putin. Se lasa fara capac pina a doua zi dimineata, dupa care se leaga cu celofan si se coboara in pivnita sau la rece pe balcon. Se serveste la orice friptura, in special la cea la tava.

GOGOSARI UMPLUTI CU VARZA ALBA SAU ROSIE;


Ingrediente ;

1-1,5 kg gogoşari[ardei gras], varză curăţată, tăiată, circa 1/2 kg morcovi şi rădăcină de ţelină (curăţaţi şi apoi cîntăriţi), 600 ml apă, 400 ml oţet, sare, fructoza., piper, hrean.


MOD DE PREPARARE;

Se taie capacelu' la gogosari si e scot seminţele şi cotoarele. Varza se taie ca fideaua; morcovii şi ţelina se rad.Se pun toate într-un lighean ,se presară cu 15 g sare pentru fiecare kg de varză. Se umplu ardeii sau gogoşarii cît mai îndesat, aşezîndu-i în borcan, unul lîngă altul, în rînduri suprapuse, fără să se preseze prea mult, apoi se toarnă lichidul. Se calculează ca lichidul să fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proporţia de apă şi oţet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g fructoza,10 g sare şi pentru 2-3 l lichid, o frunză de ţelină, 1-2 foi de dafin, boabe piper sau măcinat, cimbru, mărar şi circa 100 g hrean. Dacă lichidul nu este suficient, se prepară, cît apreciem că ar fi nevoie, adăugînd numai apă cu oţet în proporţiile arătate; se fierbe cîteva minute cu aceleaşi arome şi, apoi, se toarnă strecurat în borcan pînă la gîtul acestuia. Borcanul se leagă imediat cu celofan şi se duce în cămară.

HREAN IN OTET;


Ingredient;

hrean,otet si sare.

MOD DE PREPARARE;;

Hreanul se da pe razatoarea mare, se pune in borcan, se preseaza si se adauga peste el otet, in care s-a pus un praf de sare.

PAINICA gen feliata''a la mico''







Ingrediente (cana=250ml.):
3 cani de faina integrala (eu am pus 1 secara si 2 grau),
2 cani de tarate, macinata mare, cumparata din piata de la tarani
1/2 cana de gluten,
2 plicuri drojdie dr.Oetker nedizolvat, amestecate bine cu faina,
1 lingurita fructoza
1 lingurita sare
1 lingurita otet
apa calduta aprox. 2 si 1/4cani
Preparare:
se amesteca toate pana se aduna tot aluatul
se rastoarna in tava unsa, tapetata sau de teflon
se lasa la crescut 1si ½ ora
se presara seminte dupa ce se unge cu apa calduta[facultativ]
se coace in cuptorul incins,la foc potrivit 45 min.

SALATA DE NAUT CU CAPERE ''jenyk''







Metoda de preparare;
Nautul se lasa de seara la inmuiat,in apa rece,pana dimineata.Acesta se comporta ca si fasolea uscata la fiert,dar cu toate astea,inlocuieste cartoful in toate retetele!

Dupa ce a clocotit[ cam 1h.],se arunca prima apa si tot in apa clocotita, se continua fierberea[inca 1h.aprox.].
Atentie!Bobul sa se pastreze intreg!Se scurge de apa,se lasa sa se raceasca,apoi,se pune intr-un castron mare





Se adauga; ceapa taiata solzisori ,pe care o framanti inainte ,cu putina sare si oregano,3-5 oua fierte tari[depinde],capere[inlocuiesc castraveciorii acri]care au stat cateva minute la desarat.

Gogosarii proaspeti[acri],sare,piper alb,zeama de lamaie,ulei de masline,marar,patrunjel[optional].




Se poate decora ca si o salata de boeuf,cu maioneza si ...restu'.
Se lasa la rece pentru a se contopi aromele.




Delicios!
Pofta buna!

MAIONEZA ''a la jenyk''







Intai de toate,va spun din start ca toate ingredientele pentru prepararea maionezei trebuie sa fie la temperatura camerei;ouale,mustarul si untdelemnul,pentru a nu se ``taia``!!
Atentie!Se mesteca intr- singura directie!!
Deci,se pun in bol urmatoarele;2 galbenusuri fierte tari,pasate si un galbenus crud,cu putina zeama de lamaie,plus o lingurita de mustar.Punand acestea de la inceput,pana sa incorporati uleiul,sa fiti sguri ca nu o sa aveti proasta surpriza de a vi se ``taia``!Cu lingura de lemn(mixer)punem putin cate putin ulei,apoi din ce in ce mai mult,pana ce se ajunge la compozitia dorita.De cate ori capata o consistenta mai vartoasa,adaugati pe parcurs zeama de lamaie,si mustar.La final putina sare.
#Eu ,de multe ori fac cu mixerul si mai mult de 5 minute, nu imi ia, sa inglobez 1l.de ulei,la ditamai salata!#
Daca doriti ca maioneza sa fie de consistenta mai fluida, se poate stropi cu sifon.
Se pastreaza pentru mai mult timp la frigider,in borcane inchise ermetic.
Cine doreste sa inlocuiasca maioneza,fiind mai grasa,poate face un sos din iaurt si mustar si condimente,verdeata.

SFATURI LEGATE DE DULCETURI;

Dulceata nu trebuie legata prea tare.

Dulceata se fierbe la foc iute, se spumeaza tot timpul si nu se amesteca, pentru a nu sfarama fructele.

Intotdeauna la dulceturi se pune putina sare de lamaie. Ea va pastra orice fel de fructe intregi. De exemplu, zmeura sau capsunile: se curata, se spala fructele, se pun in straturi in vasul in care vor fierbe, alternand cu FRUCTOZA si un praf de sare de lamaie, se dau la camara si se fierb a doua zi.

Foarte reusite si naturale sunt compoturile de cirese sau visine pregatite astfel: se pun in sticle largi la gura fructe, 2/3 din volumul sticlei, separat se face sirop (apa cu fructoza), acesta se toarna peste fructe pana la gura sticlei, se leaga cu celofan si se fierb la baie de abur 30-40 de minute, pana crapa fructele. Se racesc in apa in care au fiert si se pun la beci sau camara.

Fructele pretentioase: prune vinete, nuci verzi, capsuni se tin una-doua ore in zeama curata de var, pentru a nu se sfarama la fierbere.

Nu aruncati cojile de citrice, taiate marunt si fierte in sirop, va rezulta o dulceata parfumata si delicioasa.

Lingurita cu care se ia dulceata din borcan trebuie sa fie uscata, altfel, dupa 1-2 saptamani, continutul borcanului se va zaharisi.

GRAMAJUL UNOR ALIMENTE

Cele uzuale;


-- 1 ou = 55-60 g, 1 bucata de zahar = 5 g, 1 ceapa = 125 g, 1 catel de usturoi = 6 g, 1 morcov = 100 g, 1 cartof = 90 g, 1 rosie = 50 g, 1 banana = 100 g, 1 piersica = 100 g, 1 mar = 150 g.

Un pahar de mustar inseamna: 50 g faina, 100 g orez, 100 g sare, 80 g zahar.

O lingura rasa inseamna: 20 g unt sau margarina, 12 g faina, 15 g amidon, 50 g miere, 20 g orez, 20 g sare fina, 20 g sare grunjoasa, 12 g pesmet, 15 g zahar pudra.

O lingurita rasa inseamna: 7 g unt sau margarina, 5 g faina, 5 g amidon, 15 g miere, 8 g orez, 5 g sare fina, 5 g sare grunjoasa, 4 g pesmet, 5 g zahar pudra.

Greutatea

SFATURI LEGATE DE PRAJITURI

Inainte de a trece la treaba, cititi retetele de prajituri cu atentie. Reusita lor cere respectarea tuturor amanuntelor.

Puneti-va la indemana ingredientele de care aveti nevoie, tavile si cantarul de bucatarie.

Daca aveti cuptoare cu termostat, respectati temperaturile indicate.

Ingredientele trebuie masurate precis, nu apreciate din ochi.

Untul si ouale trebuie sa aiba temperatura camerei (daca nu exista alte prescriptii).

Faina trebuie sa fie bine uscata.

Un amestec de unt si de zahar este finalizat atunci cand isi dubleaza volumul si cristalele de zahar se dizolva complet.

Nu exagerati cu amestecul. Aluatul risca sa iasa prea dur.

Nu deschideti usa cuptorului decat dupa ce s-a scurs 2/3 din timpul de coacere.

Prajiturile cu fructe trebuie lasate sa se raceasca in forme, altfel se rup.

Prajiturile cu fructe rezista multa vreme. Invelite in 2-3 straturi de folie de plastic sau celofan, pot fi tinute la congelator vreme de doua luni.


Ouale sunt cele mai importante ingrediente pentru blaturile de tort (biscuit). Folositi numai oua foarte proaspete.

Introducerea zaharului in albusuri si galbenusuri trebuie facuta treptat. Amestecul trebuie facut cu o lingura cu coada lunga, care sa ajunga la fundul vasului, pentru a integra toate ingredientele in compozitie. Partea de la fund trebuie scoasa la suprafata.

Folositi numai linguri uscate.

Aluatul care se coace inainte de a fi umplut trebuie acoperit cu o hartie de pergament, peste care se presara orez, boabe de fasole sau alune. Se impiedica astfel aparitia de basici.

COMPOZITIA PENTRU CLATITE este bine sa stea la rece o ora inainte de a incepe pregatirea clatitelor.

COZONACUL creste mai frumos daca se foloseste ulei in loc de margarina si daca e lasat in tavi (pregatit cu umplutura) cel putin 15 minute inainte de coacere
-Cozonacul se pastreaza timp mai indelungat daca se foloseste reteta cu "faina oparita", adica turnand laptele fierbinte in care s-a dizolvat zaharul peste faina pusa in vasul de framantat. Maiaua si restul ingredientelor se vor adauga dupa ce amestecul s-a racorit, pentru a nu opri cresterea aluatului.

SALATA DE VINETE ' cu maioneza 'jenyk''



MOD DE PREPARARE;
Se coc vinetele pe tava[sau in cuptor],se curata si apoi,se lasa sa se scurga[1h]de acea zeama care lasa de multe ori,un gust amarui.
Se paseaza cu ciocanul de lemn[masina de tocat]pe un tocator.Se marunteste ceapa si se amesteca cu vinetele,sare dupa gust si la final,maioneza.
Maioneza ce am preparat-o din 2 galbenusuri [ fierte tari,strivite]si 1 crud,ulei si zeama de lamaie.
Amintesc ca,toate preparatele pt.maioneza trebuie sa aiba aceeasi temperatura pt.a nu avea neplacura surpriza,de a se taia.

SPAGHETE INTEGRALE CU SPANAC ''jenyk''




MOD DE PREPARARE;

Se pun la fiert spaghetele in apa clocotita, cu putina sare.Se fierb 5 min.[nu mai mult]sI apoi,se strecoara fara sa le treci prin apa rece.
Intr-o cratita calesti 1-2 cepe[tocate] in putina apa si cativa catei de usturoi zdrobiti.Adaugi spanacul la cutie[ gata fiert]scurs de zeama, tocat,sare,piper alb,putina nucsoara.
Se incorporeaza cu spaghetele reci.
Pofta buna!

SPAGHETE INTEGRALE CU LEGUME -''jenyk''



MOD DE PREPARARE;

Se pune intr-o oala,apa cu putina sare.Dupa ce clocoteste apa,se arunca spaghetele integrale intregi si se lasa sa fiarba ''al dente''[5min.].Se scurg in sita si se trece la pregatirea legumelor.
Se trage la tigaie;ceapa tocata si inabusita in apa[nu ulei]!Apoi,diverse legume;ardei gras,mazare,fasole verde,dovlecei,buchetele de conopida ,rosii,sare,piper
La sfarsit verdeturi proaspete sau uscate;busuioc,maghiran,oregano





FILE DE MERLUCIU CU FASOLE VERDE -jenyk-




Inainte de a-l introduce la microunde[sau cuptor],am facut un sos din usturoi pisat,ulei de masline si sare.Adaugi bulion desfacut cu putina apa.Urmeaza verdeturile;oregano,busuioc.
Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor pt.2o-30 min.

Separat,intr-o cratita se caleste un pic de ceapa cu putin ulei si apa.Se pune o lingura de pasta tomata[rosii decojite si pasate],fasolea verde congelata si se acopera cu apa.
Dupa ce s-au fiert pastaile,se pun cativa catei de usturoi zdrobiti si la sfarsit,o mana de patrunjel.
Se prepara rapid si tot asa dispare din farfurie.
Pofta buna!