Persoane interesate

Totalul afișărilor de pagină

luni, 8 octombrie 2007

RETETE MURATURI --''doi_4friends'

Pentru amatoare, dau reteta mea de gogosari in otet:
2,5 kg gogosari (2 kg curatati)
400 ml otet
800 ml apa
150 gr fructoza
1 lingura sare
1 fruza telina
1-2 frunze dafin
20 boabe piper
hrean

Toate ingredientele se amesteca intr0o oala pina la fierbere, cand se pun gogosarii taiati, cand dau in clocot se fierb 1-2 minute cu capacul pe oala, dupa care se aseaza in borcane fara sa se apese. Se aseaza hreanul deasupra in cruce, se toarna sucul si se leaga. Se pun in camara la intuneric.

Castraveti in saramura

10 kg castraveti
1 leg marar uscat 1 leg cimbru
1 frunza telina
3 frunze dafin
30 bobe piper + piper macinat
hrean, usturoi
sare grunjoasa
Castravetii se pun in prealabil in apa rece putin sarata (10 g sare la 1 l apa) ca sa-i cuprinda bine, unde se tin 3-4 ore.
Apa pentru saramura se calculeaza sa fie cca 1/2 din capacitatea borcanelor. Deci la 10 kg castraveti, eu am pus 7 litri apa. La un litu apa se pun 20-25 g sare (1 lingura plina). Se fierbe cu mirodeniile 5 minute, apoi se stinge focul se se lasa 5-6 min. sa se domoleasca.
Castravetii se aseaza frumos in borcane si se toarna deasupra compozitia fierbinte.
Unele persoane fierb din nou saramura dupa 48 ore, spaland castravetii din borcane cu apa rece...

Salata de iarna
am folosit cum mai ziceam 1 kg morcovi, 1 kg gogonele, 1 kg capia+ardei gras, 1 kg gogosari, 1 kg ceapa.
Pe toate le-am maruntit cu robotul, apoi le-am fiert
cateva minute intr-o combinatie de 1 cana otet, 2 cani apa, 1 cana fructoza (am mai pus ulterior inca 2 linguri), 2 sau 3 linguri sare grunjoasa.
Dupa care am amestecat totul cu 1 borcan si 1/2 de mustar masggi (are zahar dar nu are ulei vegetal, agenti de ingrosare etc), si pana intr-0 juma de litru de ulei.
Sa vedem ce iese!
_________________






GOGOGARI IN OTET;


Mod de preparare;

Se pun 3 l lichid (1 l otet si 2 l apa cu 1/2 kg fructoza si 30 g sare pentru fiecare litru de lichid, o frunza de telina, o frunza de dafin, cateva boabe de piper si hrean) intr-o cratita de 6-7 l. Cand incepe sa clocoteasca se pune un rand de gogosari taiati felii, se acopera cu capacul 1 - 2 minute pana incep sa-si schimbe culoarea, apoi se scot repede cu o strecuratoare si se pun intr-o oala cu capac. Se pune alt rand de gogosari si se oparesc la fel pana se termina toti. Cand toti sunt gata se aseaza in borcane de 1/2 - 1 l. Deasupra gogosarilor se pune in cruce 2 - 3 felii de hrean si 1 - 2 lingurite boabe de mustar. Otetul in care au fost opariti se lasa sa se raceasca, apoi se toarna peste ei in mod egal. Se leaga cu celofan dublu si se pun in camara.

------------------------------------------------------------------------------

CASTRAVETI IN SARAMURA; ''jenyk''
-castraveti mici si subtirei,sare,piper[boabe],semi
nte de mustar,hrean,frunze de visin,frunze de telina,cracute de marar uscate,cativa catei de usturoi.

MOD DE PREPARARE;

Se aleg castravetii, se spala si se taie cate putin din ambele capete. Se pune apa la fiert[fara sare] si cand a dat intr-un clocot, se toarna peste castraveciorii lasati intr-un vas ,asteptand sa se raceasca apa .Aceasta operatiune se repeta pt.a iesi amareala din castraveciori si pt.a avea un gust mai bun!
Procesul final e ca, se pune din nou apa la fiert ,de data aceasta cu sare [o lingura de sare la 1l.de apa]si condimente;piper boabe,foaie de dafin,boabe de mustar,frunze de visin.Se lasa sa se raceasca saramura peste care se toarna peste castravetii aranjati in borcan. Printre ei ,puteti pune tije de hrean,felii de usturoi,iar deasupra lor,frunzele de telina,hrean si cracutele de marar si utine boabe de mustar.
Se infileteaza borcanul sau se leaga dupa ce se pune celofan.


CASTRAVETI IN OTET;

Mod de preparare;
Castravetii in otet cu cat sunt mai mici cu atat mai bine. Lichidul se prepara din 2 parti apa cu o parte otet de 9 grade, 40 g sare pentru 1 l lichid, fructoza dupa gust, cimbru, foi de dafin, marar, frunza de telina. Toate se fierb 5 minute si se mai lasa cateva minute sa se raceasca. Deasupra castravetilor se pun 2 - 3 bucati subtiri de hrean, apoi se toarna compozitia. Borcanele se leaga si se pun in camara.

CASTRAVETI IN SARAMURA;

MOD DE PREPARARE;

Se aleg castravetii, se spala si se aseaza in borcane cat mai bine inghesuiti. Deasupra se pun 3 - 4 felii de hrean. Peste ei se toarna o saramura formata din apa fiarta cu cimbru, marar, foaie de dafin, boabe de piper, frunze de visin, frunze de telina, usturoi si pentru fiecare litru de lichid 40 g sare. Se lasa sa dea cateva clocote, apoi se toarna fierbinte peste castraveti. A doua zi se tine cu mana la gura borcanul si se desarta saramura in alt vas ca sa se piarda din gazele formate, apoi se mai completeaza saramura daca a scazut, se leaga cu celofan dublu si se pun in camara. Dupa o saptamana se agita de 2-3 ori rapid, apoi se pun la loc in camara si se lasa sa se limpezeasca. Dupa 10 zile se pot consuma.

GOGONELE IN SARAMURA;

MOD DE PREPARARE;

Gogonelele se pun in borcane impreuna cu felii de telina, morcov, buchetele de conopida, felii de varza alba si rosie. Deasupra se pun 3-4 felii de hrean. Peste ei se toarna saramura fierbinte formata din apa fiarta cu cimbru, marar, foaie de dafin, boabe de piper, frunze de visin, frunze de telina, usturoi si pentru fiecare litru de lichid 40 g sare. Se leaga a doua zi si de pun la camara.

VARZA ALBA SAU ROSIE MURATA;

MOD DE PREPARARE;

Varza se taie fideluta si se pune intr-un lighean mare. Se curata cativa morcovi, se dau pe razatoarea mare si se pun peste varza. Se adauga foi de dafin, boabe de piper si chimen. Peste toate se presara sare dupa gust. Se amesteca toate ingredientele pana se lasa putina zeama, apoi se pun in borcane cu cateva bucati de hrean. Apoi se face o saramura (la 1 litru apa se pune o lingura rasa de sare) si se toarna peste varza din borcan. Se lasa sa fermenteze. Dupa ce a fermentat se mai adauga putina saramura si se pune in camara.

CIUPERCI MARINATE;

INGREDEIENTE;

2 kg ciuperci, 2 dl untdelemn, 1 lamaie, 20 boabe piper, 2 foi de dafin, sare;

MOD DE PREPARARE;

Ciupercile mari se taie felii mai groase, apoi se pun in cratita cu untdelemnul, o lingurita de sare, foile de dafin si zeama de la o lamaie, boabele de piper. Se fierb acoperite la foc mic, circa 15-20 de minute. Se potriveste de sare si acru dupa gust. Se pun in borcane mici. Se leaga cu celofan dublu si se fierb o ora in baie de apa. Se servesc ca aperitiv.

GOGONELE ASORTATE;

INGREDIENTE;

5 kg gogonele, 2-3 ardei roşii, rădăcină de hrean,1 conopidă,1 lingura piper,5-6 foi de dafin,1 lingură de sare pentru murături/litru de apă fiartă, usturoi, frunză de ţelină, mărar uscat, frunze de dud.
MOD DE PREPARARE;

Se pun în starturi un rând de gogonele, unul de celelalte legume şi condimente până se umple borcanul. Apoi se pune apa la fiert cu sare (câte o lingură de sare/pt fiecare litru de apă) şi când clocoteşte se pune peste murături, până când se umple borcanul Se capsează, se răceşte lent şi se pune apoi la loc întunecos ţi rece.

VARZA ACRA ORIENTALA;

Ingrediente;

Cateva verze mici, piper măcinat, căţei de usturoi pisaţi, ghimbir, sare grunjoasă.

MOD DE PREPARARE;

Se aleg cîteva verze mici, se taie în bucăţi de cîţiva centimetri şi se despart frunzele. Se aşează straturi într-un borcan mare, peste fiecare strat adăugînd piper măcinat, căţei de usturoi pisaţi, ghimbir şi sare grunjoasă. Se umple borcanul cu apă şi se lasă 4-6 zile la temperatura camerei. Se serveşte rece, sub formă de salată cu ulei de măsline.
Timp de preparare 20 minute

STRUGURI MARINATI;

INGREDIENTE;

1 kg de struguri cu boabe mari şi pieliţă, 1 pahar oţet de 9 grade, 2 pahare apă, 3/4 pahar zahăr, 5-6 cuişoare, scorţişoară, 1 linguriţă de sare.

METODA DE PREPARARE;

Speli bine strugurii şi separi boabele lovite sau pătate (cu un forfecuţa) îi aşezi în borcan cu tot cu ciorchine. Fierbi câteva clocote oţetul, apa şi cu celelalte ingrediente, apoi torni soluţia fierbinte peste strugurii din borcan (pui sub borcan 2 lame de cuţit semn de cruce). Închizi borcanele cu capace sau le legi bine cu celofan, le răceşti învelite şi le pui, apoi, la rece.

MURATURI TURCESTI;

INGREDIENTE;

Gogonele verzi, morcovi, telina, ceapa, gogosari, varza alba, conopida, boabe de mustar, boabe de piper, sare, otet, miere de albine.

METODA DE PREPARARE;

Se curata gogonelele de saminta si apoi se taie cubulete mici. Morcovii, ceapa si telina se taie pe lung apoi se taie rondele. Varza se toaca marunt fara a fi frecata cu sare. Conopida se rupe in bucati mai mici. Intr-un vas se fierb impreuna otet (1 l la 2 l de apa) cu sare, miere de albine (depinde de cit de dulce vreti sa fie compozitia), boabele de piper, mustar, foile de dafin. Intr-un borcan de 800 g se pun in ordine aleatorie toate legumele, taiate in prealabil si varza tocata. Dupa ce a fiert compozitia mai inainte amintita, se toarna peste legumele din borcan sa le oparim putin. Se lasa fara capac pina a doua zi dimineata, dupa care se leaga cu celofan si se coboara in pivnita sau la rece pe balcon. Se serveste la orice friptura, in special la cea la tava.

GOGOSARI UMPLUTI CU VARZA ALBA SAU ROSIE;


Ingrediente ;

1-1,5 kg gogoşari[ardei gras], varză curăţată, tăiată, circa 1/2 kg morcovi şi rădăcină de ţelină (curăţaţi şi apoi cîntăriţi), 600 ml apă, 400 ml oţet, sare, fructoza., piper, hrean.


MOD DE PREPARARE;

Se taie capacelu' la gogosari si e scot seminţele şi cotoarele. Varza se taie ca fideaua; morcovii şi ţelina se rad.Se pun toate într-un lighean ,se presară cu 15 g sare pentru fiecare kg de varză. Se umplu ardeii sau gogoşarii cît mai îndesat, aşezîndu-i în borcan, unul lîngă altul, în rînduri suprapuse, fără să se preseze prea mult, apoi se toarnă lichidul. Se calculează ca lichidul să fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proporţia de apă şi oţet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g fructoza,10 g sare şi pentru 2-3 l lichid, o frunză de ţelină, 1-2 foi de dafin, boabe piper sau măcinat, cimbru, mărar şi circa 100 g hrean. Dacă lichidul nu este suficient, se prepară, cît apreciem că ar fi nevoie, adăugînd numai apă cu oţet în proporţiile arătate; se fierbe cîteva minute cu aceleaşi arome şi, apoi, se toarnă strecurat în borcan pînă la gîtul acestuia. Borcanul se leagă imediat cu celofan şi se duce în cămară.

HREAN IN OTET;


Ingredient;

hrean,otet si sare.

MOD DE PREPARARE;;

Hreanul se da pe razatoarea mare, se pune in borcan, se preseaza si se adauga peste el otet, in care s-a pus un praf de sare.